Coupons werken nog steeds en hoe

Volgens cijfers van HighCo DATA bespaarden de Belgische gezinnen in 2016 maar liefst 121 miljoen euro via kortingsbonnen (+17,5% tov 2015). De papieren versie doet het daarbij nog altijd prima, maar ook zijn digitale tegenhanger, de ‘e-coupon’ is steeds meer in opmars (+8,5%). Coupons of kortingsbonnen zijn dus nog altijd hot. Helaas, zo blijkt dan weer uit cijfers van Joyn, maken de lokale handelaars veel te weinig gebruik van deze marketingtechniek.

Nergens anders in Europa zijn kortingbonnen zo populair dan in België. In 2016 gebruikte elke Belg gemiddeld 6,8 kortingsbonnen. Meteen goed voor de eerste plaats op de Europese ranglijst. De Fransen komen op de 2 plaats met 4,9 bonnen per inwoner terwijl de Nederlanders helemaal geen coupons gebruiken. Ondanks die enorme populariteit van de kortingsbon zijn de Belgische lokale handelaars blijkbaar toch niet overtuigd. Het afgelopen jaar lanceerde elke handelaar gemiddeld slechts 1 promoactie met coupon.

Misschien nog verbazingwekkender is dat lokale handelaars zelden e-mails naar hun klanten sturen of klantendata bijhouden. Nochtans zien handelaars die een promotiemail uitsturen, het aantal instore aankopen gemiddeld stijgen met 15%. Voegen ze een coupon toe, dan bedraagt de gemiddelde stijging zelfs 35%.

Ook volgende cijfers bewijzen dat coupons in het huidige digitale tijdperk verrassend genoeg nog altijd werken en niet alleen in België.

In de VS gebruikt 94% van de consumenten coupons
Bij de millennials is dit 95%. Dat blijkt althans uit een studie van de Amerikaanse marketinggigant Valassis. Coupons en kortingsbonnen zijn dus zeker geen randverschijnsel. Integendeel, consumenten, ook de jongere, maken er gretig gebruik van en laten hun aankoopbeslissingen leiden door de acties en kortingsbonnen die hun pad kruisen.

85% gaat op zoek naar coupons vooraleer ze een handelaar bezoeken
Maar liefst 85% van de consumenten gaan actief op zoek naar coupons, vooraleer ze bij een handelaar binnenstappen. Specifiek voor horecazaken geldt bovendien dat 90% minstens één keer een restaurantdeal heeft opgezocht en 81% op regelmatige basis naar kortingsbonnen speurt.

Coupons verhogen gemiddelde uitgaven
90% van de consumenten geeft toe dat coupons een invloed uitoefenen op het bedrag dat ze gemiddeld uitgeven. Maar liefst 65% van de consumenten geeft méér uit dan gepland, als dit hen helpt een korting te ontgrendelen.

E-coupons worden steeds populairder
Papieren kortingsbonnen hebben nog niet afgedaan, maar de digitale coupon is aan een flinke opmars bezig, zo blijkt. 59% van de consumenten heeft ook een positiever beeld van handelaars waar coupons via de smartphone kunnen gebruikt worden.

Elk goed uitgekiend coupon-systeem werkt vandaag trouwens digitaal. Van de Gamma-kaart of de Xtra-kaart van Colruyt, die jij weliswaar alleen in de eigen winkels kan gebruiken, tot de Joyn-kaart, die geldig is bij duizenden lokale handelaars.

Digitale kortingsbonnen hebben dan ook alleen maar voordelen: het is eenvoudiger voor de klant en dankzij de unieke barcodes weten de handelaars precies welke aanbieding bij welke klant in de smaak valt.

35% méér verkoopsactiviteit na het uitsturen van een coupon
Joyn voerde uitgebreid onderzoek naar het effect van couponcampagnes bij de lokale handelaar zelf. Zo vergeleken we de verkoopactiviteit in de maand na het uitsturen van een actie met de gemiddelde activiteit gedurende 3 maanden voor de actie. En wat blijkt? Wanneer handelaars een promotionele e-mailcampagne uitsturen zonder coupon, is er een gemiddelde stijging van 15% in de verkoopsactiviteit. Voegen ze een coupon toe aan de actie, dan stijgt het aantal transacties gemiddeld met 35%.

Toch ook maar eens uitproberen? Volg dan deze tips

Ondanks het grote succes, zijn er in België maar weinig lokale handelaars die zich aan deze relatief eenvoudige marketingtechniek wagen. Mogelijk, omdat ze niet goed weten hoe te starten. Volgende tips helpen je alvast op weg.

Kies een geschikte tool

In principe kan je net zoals in de early days nog altijd werken met handgeschreven bonnetjes, maar misschien investeer je in de huidige tijdsgeest toch maar beter in een digitale tool zoals Joyn. Die kleine investering haal je er in no time zo weer uit.

Wat wil je bereiken?

Coupons kan je inzetten voor verschillende doelen. Wil je

  • Nieuwe klanten aantrekken?
  • Je sales boosten?
  • Loyaliteit verhogen?
  • Een overstock wegwerken?
  • Je klanten een gelukkige verjaardag wensen?

 

Werk de promotie uit

Met een beetje creativiteit en een analytische mindset kom je ver.

  • Denk goed na over wie je klanten zijn en waarvoor ze graag terugkomen. Geraak je er niet uit? Hou gerust een kleine rondvraag bij een paar trouwe klanten.
  • Vraag aan je leveranciers of zij willen meewerken aan een coupon.
  • Bepaal de geldigheidsduur van de coupon.
  • Maak het persoonlijk. Wist je bijvoorbeeld dat bij 77% van de consumenten een verjaardagcoupon een positieve impact heeft op hun klantentrouw?

 

Meten is weten

Je couponcampagne uitgestuurd? Volg hem dan nauwgezet op. Doe indien nodig enkele aanpassingen en leer uit je resultaten. Zo wordt je volgende campagne gegarandeerd een nog groter succes!

Tags:
,